Je fiets vastzetten: zo staat 'ie écht veilig

Schrik fietsendieven af met goede fietssloten
Door je fiets goed op slot te zetten en op de juiste manier te stallen, vergroot je de kans dat een fietsendief jouw fiets liever laat staan. Gebruik daarvoor niet alleen je ringslot, maar ook tweede slot (met minimaal ART-2 keurmerk). Met deze tips staat jouw fiets écht veilig.


Je fiets vastzetten: zo staat 'ie écht veilig


Gebruik altijd een (goed) tweede slot
Uit recent onderzoek van de ANWB blijkt dat 39% van de mensen nog steeds maar één slot gebruikt. Je fiets is dan een makkelijke prooi voor fietsendieven. Een ringslot is zo doorgeknipt of opengebroken met een Poolse sleutel. Twee sloten openbreken kost de dief meer tijd en moeite.

Tweede slot verplichting
Veel verzekeraars stellen het gebruik van een erkend ART-slot zelfs verplicht. Om diefstal te helpen voorkomen, geldt vanaf 1 maart 2024 een tweede-slotverplichting voor alle e-bikes. Dit tweede fietsslot dient ook ART2 goedgekeurd te zijn (net als het eerste slot). Voor duurdere fietsen en bij langdurige stalling, op bijvoorbeeld het station, kan het zelfs raadzaam zijn om een ART-3-slot te gebruiken.

Waar koop ik een ART-slot?
Een ART-gecertificeerd fietsslot schaf je aan in de fietsenwinkel.

Bevestig je fiets altijd aan een vast object
Een fietsenrek, fietsnietje of stevig hek: maak je fiets vast aan een voorwerp dat vastzit aan de grond. Zo voorkom je dat jouw fiets wordt opgetild en in een busje geladen. Parkeer je fiets bij voorkeur ook op drukbezochte of verlichte plekken. Fietsendieven staan liever niet in de schijnwerpers. Let er wel op dat je je fiets stalt op een plek waar dit volgens jouw gemeente is toegestaan. Bomen, bruggen of lantaarnpalen vallen hier vaak niet onder. Een bewaakte fietsenstalling is nog altijd de beste optie.

Extra tip: zet twee fietsen contra (in tegenstelde richting) aan elkaar vast als het niet mogelijk is om de fietsen ergens aan vast te zetten.

Extra slot door je wiel én het frame
Een goed slot werkt alleen als je het op de juiste manier gebruikt. Haal je tweede fietsslot daarom altijd door een wiel én het frame. Het zou zonde zijn als je alleen je voorwiel terugvindt, omdat een dief dat makkelijk los sleutelt.

Zet je fiets ook thuis goed op slot
Zet je fiets ook goed op slot als je ‘m thuis parkeert. Bevestig je tweede slot bijvoorbeeld aan een muuranker of beugels met anti-inbraakschroeven. Je kunt bij diefstal namelijk alleen een beroep doen op je fietsverzekering als je twee sleutels kunt overleggen. Dus ook al zat je berging of schuur op slot.

Extra tip: verzeker je fiets  
Beter voorkomen dan genezen.


Terug




Deel het met uw vrienden!

Meer nieuws

Het Pieterpad op de fiets

Het Pieterpad is al jaren een van de meest populaire wandelroutes van Nederland, maar wist je dat er ook een fietsvariant bestaat? Deze variant is bekend onder de naam Fietserspad, maar er is inmiddels ook een officieel Pieterfietspad. Hij biedt je de kans om dezelfde prachtige landschappen te ontdekken, maar dan op twee wielen. Of je nu een doorgewinterde fietser bent of gewoon zin hebt in een mooie tocht, het Pieterfietspad is een fantastische manier om Nederland van noord naar zuid te verkennen. Exact het Pieterpad nafietsen, dat gaat namelijk niet, want je mag niet overal rijden. Probeer dat dus ook niet te doen. De fietsvarianten die je online tegenkomt benaderen wel de originele route zo dicht mogelijk. In dit artikel vind je alles wat je moet weten over het fietsen van het Pieterpad, inclusief handige links naar routebeschrijvingen en fietsarrangementen.

Geniet van de mooiste bloesemfietsroutes

Veel bloesem staat op het punt van uitkomen. Hét moment om een mooie bloesemroute te fietsen. Bijvoorbeeld in de Betuwe. Je fietst daar langs kronkelende riviertjes en bloeiende boomgaarden. Onderweg geniet je van de vele fruitbomen, karakteristieke dorpjes en talloze historische forten en kastelen. Op de website www.uitinderegio.nl lees en zie je alles over de stand van de Betuwse bloesem. In de Bloesemalert app vind je alle informatie rondom de bloesem- en fruitperiode, zo ben je altijd als eerste op de hoogte van de actuele bloesemstand en fruitpluk.

Zo voorkom je zadelpijn op de fiets

Wanneer je te lang of te vaak op je fiets zit, is er een kans dat je last van je achterwerk krijgt. Wij vroegen bikefitter Anno Pieterse en sportarts Guido Vroemen naar vijf handige tips om zadelpijn te voorkomen. Zij zijn de absolute experts in hun vakgebied en helpen jullie pijnloos de fiets op.

Vijf signalen dat het tijd is voor een nieuwe fiets

Een nieuwe fiets kopen is altijd leuk! Maar wanneer is het niet alleen leuk, maar ook noodzakelijk?

Vijf tips om ook in de winterse kou warm te blijven op de fiets

Het is al even winter in Nederland, maar na een milde jaarwisseling begint het steeds kouder te worden. Dat hoeft niet gelijk een reden te zijn om de fiets te laten staan, want met de juiste tips kan het ook in de kou prima toeven zijn op de tweewieler. WielerFlits zet enkele tips op een rij om ook in de winter warm te blijven op de fiets.

Fietsen in de sneeuw? Met deze tips blijf je overeind

Zuid-Nederland en België werden vanochtend wakker in een witte wereld, want er is een flinke laag sneeuw gevallen. Dat klinkt misschien als een reden om de fiets te laten staan, maar met deze tips kan je ondanks de winterse omstandigheden er toch gewoon met de fiets op uit.

Fietsers opgelet: dit kost een verkeersboete in 2025

Tarieven verkeersboetes voor fietsers 2025 (voorstel)

Tips tegen glibberen en glijden op het fietspad

Glijden en glibberen op het fietspad. Vooral in de herfst en winter ligt een valpartij op de loer. Hier lees je de 9 meest gemaakte fouten waardoor je onderuit kan gaan. Plus tips die je behoeden voor een uitglijder.

Nederlander pakt steeds vaker en langer de fiets

Nederlanders pakken steeds vaker en langer de fiets. In 2023 werd gezamenlijk 19,1 miljard kilometer op de fiets afgelegd, gemiddeld 1065 kilometer per persoon. Tien jaar geleden was dit nog 902 kilometer. De toename van het aantal kilometers hangt volgens brancheverenigingen RAI en BOVAG samen met de groei van het aantal elektrische fietsen.

Waarom je juist moet blijven fietsen in de herfst?

Zet jij je fiets altijd weer in de schuur tot de zomer weer begint? Juist niet doen! De herfst is juist het seizoen om de fiets te blijven pakken en er op uit te gaan! Het is een prachtige tijd van het jaar en je wordt er ook nog eens veel gelukkiger en gezonder van.

Voorkom boetes: verlicht je fiets op de juiste manier

De dagen worden korter, dus de politie staat weer langs de wegen om fietsers te bekeuren. Dit kun je natuurlijk heel simpel voorkomen: zorgen dat je je verlichting op je fiets op orde hebt. Het scheelt je niet alleen geld, het is ook een stuk veiliger.

Fietsen in de herfst: zo houd je jezelf en je e-bike veilig

De dagen worden weer korter, maar er blijft voldoende tijd over om te genieten van een mooie fietstocht. Wel brengt het najaar specifieke uitdagingen met zich mee, zoals regen en kou. In dit artikel lees je hoe je jouw e-bike en de fietsaccu tijdens het najaar in topconditie houdt. Tijdens de herfst moet je als fietser meer dan ooit aandacht schenken aan je veiligheid en comfort. Het wordt eerder donker en door natte bladeren op de weg kan het verraderlijk glad zijn. Ook je accu zelf kan tijdens het onvoorspelbare herfstweer wat extra aandacht gebruiken.

Vanaf deze leeftijd kan je kind alleen naar school fietsen

Ons land is een echt fietsland en kinderen leren al vanaf jonge leeftijd op een tweewieler te rijden. Eerst is dat een beetje slingerend, maar naarmate je kind ouder wordt, springt het steeds soepeler op de fiets. Maar wat is nou de leeftijd waarop je kind alleen naar school kan fietsen?

Fietsen in de nazomer!

Ook in de nazomer wordt er wel eens prachtig nazomerweer voorspeld. Daarom hebben we vier prachtige fietsroutes voor je geselecteerd, die je tijdens dit fietsseizoen nog kunt fietsen. In de maand september laten de eerste contouren van de herfst zich zien. Fiets een prachtige fietsroute door het bos, waar je de eerste verkleuringen van de bladeren mee kunt maken. Of fiets langs prachtig bebost duingebied nu het niet te warm is. Geniet tegelijkertijd van de al vroeger ondergaande zon in het water… Kortom, ook in de nazomer is een knooppuntenroute fietsen zeker de moeite waard!

Zo fietsen je kids opnieuw veilig naar school

Heel wat kinderen trekken op hetzelfde moment te voet, per fiets, met de bus, metro of auto naar school. Dat zorgt voor verkeersdrukte en extra gevaar op de weg. Het is dan ook zeer belangrijk om extra aandacht te schenken aan de zwakke weggebruikers. We zetten hier voor jullie enkele belangrijke tips op een rijtje om je kind veilig naar school te sturen en om zelf ook veilig deel te nemen aan het verkeer.

Welke fietsendrager past bij jouw autovakantie en fietsen?

Wie graag de fietsen meeneemt op autovakantie en ruimte wil overhouden in de kofferbak, ontkomt niet aan een fietsendrager. De mogelijkheden hiervoor lopen nogal uiteen. Zo zijn er verschillende soorten dragers die allemaal anders gmonteerd worden. Daarnaast hangt het type drager af van de fiets die erop vervoerd wordt. Ontdek hier welke drager bij jouw wensen en fietsen past.

Dakdrager: voor lichte (sport)fietsen

Wie graag wielrennen volgt, herkent ze van tv: de dakdragers voor fietsen.

Achterklepdrager: slim als je geen trekhaak hebt

Als je geen trekhaak hebt (of de trekhaak voor iets anders moet gebruiken) biedt een achterklepdrager uitkomst.

Trekhaakdrager: als enige geschikt voor e-bikes

Over het algemeen is een fietsendrager die op de trekhaak wordt gemonteerd (de zogenaamde trekhaakdrager) de beste keuze.

Is een fietshelm verplicht?

De ANWB krijgt vaak de vraag of en wanneer een fietshelm verplicht is. Geldt er bijvoorbeeld helmplicht tijdens je vakantie in het buitenland? En hoe zit dat in Nederland: is een fietshelm bijvoorbeeld verplicht op een elektrische fiets? We geven je antwoord op de meest gestelde vragen.

Nederland fietst ‘t meest, toch is er veel te winnen

Een kwart van alle verplaatsingen in ons land gebeuren met de fiets. Dat is nergens in de wereld zo hoog. Toch valt er ook voor fietsland Nederland nog veel te winnen. Want een derde van alle ritjes met de auto is korter dan 5 kilometer; een afstand die voor veel mensen prima te fietsen is.

Fietsen en kinderen: 4 handige tips om met kinderen te fietsen in warm weer

Ben je van plan om op fietsvakantie te gaan naar een warm land of is het zomer in eigen land? Je zal vast denken, lekker! Zomer en de zon die schijnt. Grote kans dat je dan ook op je fiets springt met de kinderen in de kinderzitjes of met de bakfiets. Strandspullen mee, picknickmand mee en wat speelgoed. Toch is het belangrijk om in de zomer alert te zijn als je met kinderen in de hitte op de fiets stapt. In dit artikel lees je daarom ook onze 4 tips om met kinderen te fietsen in de warmte.

Dit zijn de mooiste fietsroutes in Europa

De mooiste fietsroutes in Europa worden jaarlijks in kaart gebracht door fietsjournalisten. Zij leggen duizenden kilometers af om nieuwe fietsroutes of bestaande fietsnetwerken te testen en te beschrijven. Wat zijn volgens de fietsprofessionals de mooiste fietsroutes in Europa? We zetten de mooiste Europese langeafstand fietsroutes van de afgelopen tien jaar op een rij.

10 redenen waarom een fietsvakantie iets voor jou is

Heb je ooit overwogen om op fietsvakantie te gaan? Een fietsvakantie biedt een unieke combinatie van avontuur, vrijheid en fysieke activiteit die het overwegen waard is. Hier zijn tien redenen waarom een fietsvakantie wel eens de perfecte keuze voor jouw volgende uitstap zou kunnen zijn.

Fietsen: zo kun je jezelf duurzaam vervoeren

Fietsen is een van de meest populaire sporten wereldwijd. Je kunt het doen om de omgeving te verkennen of om plezier te hebben. Daarnaast kun je het ook doen om fit te blijven. Er zijn allerlei verschillende manieren om van deze sport te genieten. Er zijn mountainbikes, wielrenfietsen, stadsfietsen, gravelbikes en ga zo maar door. Na het lezen van dit artikel weet jij alles van fietsen!

Kom naar onze E-bike testdagen op 18 en 19 april!

Vrijdag van 11.00 tot 17.00 uur en zaterdag van 11.00 tot 16.00 uur bent u van harte welkom op de Doornsche ijsclub.

U kunt daar de volgende merken testen:

  •  Gazelle
  •  KOGA 
  •  Flyer 
  •  Advanced Ebike

Ook dit jaar op de testbaan de electrische bakfiets van:

  • Urban Arrow
  • Gazelle Makki        


Openingstijden

Maandag:  08:00 - 18.00
Dinsdag:  08:00 - 18.00
Woensdag:  08:00 - 18.00
Donderdag:  08:00 - 18.00
Vrijdag:  08:00 - 18.00
Zaterdag:  09:00 - 16:00 *
Zondag:  Gesloten
 
* Op zaterdag is de werkplaats geopend tot 16.00 uur


Facebook