Welke fietsendrager past bij jouw autovakantie en fietsen?

Wie graag de fietsen meeneemt op autovakantie en ruimte wil overhouden in de kofferbak, ontkomt niet aan een fietsendrager. De mogelijkheden hiervoor lopen nogal uiteen. Zo zijn er verschillende soorten dragers die allemaal anders gmonteerd worden. Daarnaast hangt het type drager af van de fiets die erop vervoerd wordt. Ontdek hier welke drager bij jouw wensen en fietsen past.


Welke fietsendrager past bij jouw autovakantie en fietsen?


Welk type fietsendrager past bij mij?

Welk type fietsendrager je kiest, is onder andere afhankelijk van het soort fietsen dat je gaat vervoeren. Daarnaast hangt het af van het type auto dat je hebt en wat je verder wilt meenemen op je reis. Stel jezelf in ieder geval de volgende vragen:

Wat voor fietsen ga ik vervoeren? Vervoer je 2 of 3 lichte (sport- of kinder-)fietsen, dan volstaan dakdragers. Bij zware fietsen, zoals e-bikes, heb je geen andere keuze dan een trekhaakdrager.

Wat past er op mijn auto? Het is ook maar net afhankelijk van wat er op je auto past. Heel flauw: op een cabriolet passen geen dakdragers en een auto zonder trekhaak kan geen trekhaakdrager hebben. Wil je een achterklepdrager, dan moet je achterklep hier uiteraard geschikt voor zijn. Check bij een fietsendrager dus altijd of deze op jouw specifieke auto past.

Wat neem ik verder mee? Als de trekhaak gebruikt wordt voor een caravan of andere aanhanger, is een trekhaakdrager geen optie. Als je makkelijk bij de lading achterin moet kunnen, vallen trekhaakdragers en de meeste achterklepdragers eveneens af.

 

Trekhaakdrager: als enige geschikt voor e-bikes

 

Achterklepdrager: slim als je geen trekhaak hebt

 

Dakdrager: voor lichte (sport)fietsen

 

Regelgeving rondom fietsendragers

Bij het gebruik van een fietsendrager moet je je aan enkele aanvullende verkeersregels houden. Die verschillen per land. Hieronder behandelen we de regels in Nederland en in de populairste en omliggende landen.

 

In Nederland

De belangrijkste regels waar je met een fietsendrager in Nederland rekening mee moet houden, zijn:

De fietsen op de fietsendrager mogen aan de zijkanten van de auto niet meer dan 20 centimeter uitsteken.

Naar achteren mag de fietsendrager inclusief fietsen maximaal 100 centimeter uitsteken.

Zowel de fietsendrager als de daarop bevestigde fietsen mogen geen scherpe uitstekende delen hebben.

Je mag niet meer fietsen op de drager bevestigen dan het voorgeschreven maximum.

Voor de trekhaak van een auto geldt een maximale kogeldruk, ofwel een maximaal gewicht dat mag rusten op de trekhaak. Het totale gewicht van de trekhaakdrager en de daarop bevestigde fietsen mag niet hoger zijn dan dit maximum.

Belemmert de fietsendrager het zicht op de kentekenplaat? Dan moet er een witte kentekenplaat op de verlichtingsbalk van de drager bevestigd zijn.

Als de fietsendrager de achterlichten van de auto (deels) belemmert, moet deze van voldoende verlichting voorzien zijn, waaronder een mistachterlicht en achteruitrijlicht.

Een markeringsbord en NL-sticker zijn niet verplicht.

 

Bron: https://www.autotrack.nl/fietsendrager


Terug




Deel het met uw vrienden!

Meer nieuws

Fietsen in de nazomer!

Ook in de nazomer wordt er wel eens prachtig nazomerweer voorspeld. Daarom hebben we vier prachtige fietsroutes voor je geselecteerd, die je tijdens dit fietsseizoen nog kunt fietsen. In de maand september laten de eerste contouren van de herfst zich zien. Fiets een prachtige fietsroute door het bos, waar je de eerste verkleuringen van de bladeren mee kunt maken. Of fiets langs prachtig bebost duingebied nu het niet te warm is. Geniet tegelijkertijd van de al vroeger ondergaande zon in het water… Kortom, ook in de nazomer is een knooppuntenroute fietsen zeker de moeite waard!

Zo fietsen je kids opnieuw veilig naar school

Heel wat kinderen trekken op hetzelfde moment te voet, per fiets, met de bus, metro of auto naar school. Dat zorgt voor verkeersdrukte en extra gevaar op de weg. Het is dan ook zeer belangrijk om extra aandacht te schenken aan de zwakke weggebruikers. We zetten hier voor jullie enkele belangrijke tips op een rijtje om je kind veilig naar school te sturen en om zelf ook veilig deel te nemen aan het verkeer.

Dakdrager: voor lichte (sport)fietsen

Wie graag wielrennen volgt, herkent ze van tv: de dakdragers voor fietsen.

Achterklepdrager: slim als je geen trekhaak hebt

Als je geen trekhaak hebt (of de trekhaak voor iets anders moet gebruiken) biedt een achterklepdrager uitkomst.

Trekhaakdrager: als enige geschikt voor e-bikes

Over het algemeen is een fietsendrager die op de trekhaak wordt gemonteerd (de zogenaamde trekhaakdrager) de beste keuze.

Is een fietshelm verplicht?

De ANWB krijgt vaak de vraag of en wanneer een fietshelm verplicht is. Geldt er bijvoorbeeld helmplicht tijdens je vakantie in het buitenland? En hoe zit dat in Nederland: is een fietshelm bijvoorbeeld verplicht op een elektrische fiets? We geven je antwoord op de meest gestelde vragen.

Nederland fietst ‘t meest, toch is er veel te winnen

Een kwart van alle verplaatsingen in ons land gebeuren met de fiets. Dat is nergens in de wereld zo hoog. Toch valt er ook voor fietsland Nederland nog veel te winnen. Want een derde van alle ritjes met de auto is korter dan 5 kilometer; een afstand die voor veel mensen prima te fietsen is.

Fietsen en kinderen: 4 handige tips om met kinderen te fietsen in warm weer

Ben je van plan om op fietsvakantie te gaan naar een warm land of is het zomer in eigen land? Je zal vast denken, lekker! Zomer en de zon die schijnt. Grote kans dat je dan ook op je fiets springt met de kinderen in de kinderzitjes of met de bakfiets. Strandspullen mee, picknickmand mee en wat speelgoed. Toch is het belangrijk om in de zomer alert te zijn als je met kinderen in de hitte op de fiets stapt. In dit artikel lees je daarom ook onze 4 tips om met kinderen te fietsen in de warmte.

Dit zijn de mooiste fietsroutes in Europa

De mooiste fietsroutes in Europa worden jaarlijks in kaart gebracht door fietsjournalisten. Zij leggen duizenden kilometers af om nieuwe fietsroutes of bestaande fietsnetwerken te testen en te beschrijven. Wat zijn volgens de fietsprofessionals de mooiste fietsroutes in Europa? We zetten de mooiste Europese langeafstand fietsroutes van de afgelopen tien jaar op een rij.

10 redenen waarom een fietsvakantie iets voor jou is

Heb je ooit overwogen om op fietsvakantie te gaan? Een fietsvakantie biedt een unieke combinatie van avontuur, vrijheid en fysieke activiteit die het overwegen waard is. Hier zijn tien redenen waarom een fietsvakantie wel eens de perfecte keuze voor jouw volgende uitstap zou kunnen zijn.

Je fiets vastzetten: zo staat 'ie écht veilig

Schrik fietsendieven af met goede fietssloten Door je fiets goed op slot te zetten en op de juiste manier te stallen, vergroot je de kans dat een fietsendief jouw fiets liever laat staan. Gebruik daarvoor niet alleen je ringslot, maar ook tweede slot (met minimaal ART-2 keurmerk). Met deze tips staat jouw fiets écht veilig.

Fietsen: zo kun je jezelf duurzaam vervoeren

Fietsen is een van de meest populaire sporten wereldwijd. Je kunt het doen om de omgeving te verkennen of om plezier te hebben. Daarnaast kun je het ook doen om fit te blijven. Er zijn allerlei verschillende manieren om van deze sport te genieten. Er zijn mountainbikes, wielrenfietsen, stadsfietsen, gravelbikes en ga zo maar door. Na het lezen van dit artikel weet jij alles van fietsen!

Openingstijden

Maandag:  08:00 - 18.00**
Dinsdag:  08:00 - 18.00**
Woensdag:  08:00 - 18.00**
Donderdag:  08:00 - 18.00**
Vrijdag:  08:00 - 18.00**
Zaterdag:  08:00 - 16:00 *
Zondag:  Gesloten
 
* Zaterdag werkplaats gesloten
** Vanaf maandag 8 juli tot en met 2/9 2024 zijn wij geopend tot 17.00 uur.


Facebook